Hopp, Tröst och Tillit

- till föräldrar som står inför en

barncancer behandling

När vår då treåring fick sin leukemidiagnos, fick vi höra; "välkomna till helvetet". Vilket är ett faktum. Men faktum är också att vi hittade väldigt mycket himmel i vårt helvete. Jag hade föredragit en varm hand på min axel och att någon sa;

Från och med nu är du mamma till en superhjälte. Det gör dig till en superförälder och du kommer växa in i uppgiften och situationen steg för steg och dag för dag.

Ingen skulle någonsin välja det, men när det drabbar dig har du inget annat val än att anta utmaningen. Nedan listar jag några punkter som hjälpte mig känna hopp, tröst och tillit:

  • Från och med diagnosen, har du aldrig någonsin varit viktigare i hela ditt liv. Att få vara med att lindra och bota när ditt barn svävar i livsfara kommer med en helt ny meningsfullhet.

 

  • Du orkar långt mycket mer än du tror. Du kommer aktivera superkrafter du inte visste att du hade. 

 

  • Du kommer garanterat bli mycket bättre på att prioritera det som är viktigt i livet. Du får en möjlighet att sortera bort allt oviktigt. 

 

  • Dina nära relationer kommer utvecklas. Du kommer få fantastiska oväntade vänner på denna resa, men säkerligen även sortera ut dom som inte finns där när det väl gäller.

                                             

  • Det finns en plats inom oss där allt är stilla, även när helvetet stormar utanför. Alla orkaner och stormar har ett centrum hur fruktansvärda de än är. 

 

  • I barncancer finns det inga garantier. Men det finns det inte i livet heller. Ingen har några som helst garantier någonsin. Barncancer eller ej, där står vi alla lika inför livet.

 

  • Med hopp kommer vi väldigt långt. Hopp har en direkt koppling till immunsystemet. Det är vetenskapligt vedertaget med placeboeffekten.

 

Det finns ett livsöde som ger väldigt mycket hopp. Jag har blivit ombedd att läsa det otaliga gånger för andra närstående eller cancer patienter:

 

En av våra största musiker genom tiderna, smörsångaren Julio Iglesias, var målvakt i Real Madrid och spelade i Champions League tidigt 60-tal. 1963 var han med om en fruktansvärd bilolycka. Han låg i koma länge och var konvalescent i 3 år. ”Från en dag till en annan; kände jag mig fysiskt oövervinnerlig, dagen efter var jag paralyserad”. En sjuksyster gav honom en gitarr… resten är historia. Han kunde aldrig mer spela fotboll, men han har sålt över 100-miljoner album och haft ca 5000 konserter. Nu är detta ett exceptionellt livsöde. Men ibland krävs det en obarmhärtig chock för att visa oss andra val och se andra möjligheter.

Hopp, Tröst och Tillit

till föräldrar som står inför en

barncancer behandling